Pădurile Iașului – viziune și strategie
„Pădurile Iașului – viziune și strategie”, o dezbatere constructivă alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Romsilva, Direcției Silvice Iași, ai autorităților publice locale, mediului academic și societății civile.
Am promis această dezbatere încă din primele luni de mandat căci mi-am dorit să ne adunăm la o masă rotundă toți cei preocupați cu adevărat de soarta pădurilor din jurul Iașului și mai ales cei care sunt cu adevărat interesați să dezvolte o viziune durabilă pe următorii 30-50 de ani.
Avem nevoie de oameni de bună credință din tot spectrul pentru a reuși să dăm valoare pădurilor Iașului. Valoare nu doar comercială, ci și valoare din prisma biodiversității, al potențialului de recreere și al amenajării teritoriului.
Este nevoie de opiniile tuturor pentru a valorifica potențialul uriaș al pădurilor Iașului în folosul nostru, al tuturor ieșenilor.
Am convingerea că împreună putem găsi echilibrul și soluțiile optime pentru a asigura conservarea pădurilor seculare, protejarea faunei și florei din ariile naturale protejate, putem asigura necesarul de lemn de foc pentru locuitorii din satele noastre și mai ales să le oferim ieșenilor prilejul să utilizeze codrul ca pe un parc la marginea orașului.
Am susținut ca deputat și ulterior ca ministru legea pădurilor parc pentru că este firesc ca pădurile aflate în vecinătatea comunităților să fie amenajate și deschise publicului larg. Cred că este normal ca în preajma marilor aglomerări urbane: București, Iași, Suceava, Brașov, Timișoara, Cluj, pădurile să aibe un rol mult mai pronunțat de recreere și mai puțin rol de producție. Cu o minima intervenție umană de amenajare de alei, bănci, sisteme de iluminat ecologic pădurile care astăzi sunt în circuitul de exploatare pot fi introduse în categoria pădurilor parc și împreună cu administrațiile locale utilizate în scop recreativ.
Județul Iași este unul din cele 16 județe deficitare în păduri, adică un județ în care suprafața fondului forestier reprezintă mai puțin de 30% din suprafața totală a acestuia (Iași are 18%).
Am dat startul în acest an celei mai mari campanii de împădurire din România, în primăvară și în toamnă urmând să plantăm peste 50 de milioane de puieți. Mă bucur că alături de mine l-am avut partener pe președintele României, Klaus Iohannis, pe premierul Ludovic Orban și zeci de mii de români au susținut campania noastră și s-au înscris ca voluntari pentru a participa la plantat.
În paralel cu această inițiativă, împreună cu ACOR, asociația comunelor din România, am demarat o campanie de informare și identificare a terenurilor degradate pe care să le includem în campania de împădurire.
Îmi doresc ca primarii comunelor din Iași să fie cât mai receptivi și să ne sprijine activ în identificarea, cadastrarea terenurilor degradate, iar noi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să le împădurim. Am da astfel valoare unor terenuri care nu pot fi folosite nici la agricultură, nici la pășunat, am crește considerabil suprafața împădurită a Iașului și am asigura necesarul de lemn de foc pentru comunitățile care vor fi în continuare proprietari pe respectivele terenuri.
Îmi doresc să menținem un județ verde, sănătos și atractiv pentru familii și tineri!