Ministrul Mediului cere conducerii Camerei Deputaţilor adoptarea urgentă a noului Cod Silvic: Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri şi pedepse aspre
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, cere conducerii Camerei Deputaţilor adoptarea în regim de urgenţă a noului Cod Silvic, în urma amânărilor repetate a dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor a modificărilor aduse documentului, prin care se promovează un pachet complet de măsuri împotriva tăierilor ilegale. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ USR cere adoptarea modificărilor Codului Silvic pentru a evita sesizar… „În urmă cu o săptămână am spus că noul Cod Silvic promovează o legislaţie de temut pentru cei care sfidează legile pădurii. Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine sunt chiar parlamentarii care astăzi deţin majoritatea în Parlament. Îi solicit conducerii Camerei Deputaţilor să supună la vot în regim de urgenţă pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceştia”, a declarat Costel Alexe, într-un comunicat. În acelaşi timp, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a subliniat că amânarea adoptării Codului Silvic în forma modificată ”îi face pe cei care întârzie acest proces să fie complici ai celor care taie ilegal din pădurile României”. Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine fac referire la următoarele modificări: furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise şi în rezervaţiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn. De asemenea, lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat. Iar sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 de ha vor creşte cu peste 30%. În plus, evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie.
Accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere, iar accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta. „Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri şi pedepse aspre. Sper că parlamentarii care se fac responsabili de amânarea votului final sunt conştienţi că întârzie promovarea legilor care ne apără pădurea şi favorizează o legislaţie mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalităţi”, a mai precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.