Introducerea pădurii Humosu în Catalogul Național al pădurilor virgine şi cvasi-virgine
Pădurea Humosu, la doar 100 de km de municipiul Iași, în Podișul Sucevei, este o pădure cu adevărat deosebită, mai ales prin compoziția și vârsta remarcabilă a speciilor de fag, carpen, frasin și tei care se găsesc aici.
Au fost inventariați 27 de arbori cu vârste de peste 300 de ani, din care 4 cu vârste de peste 400 de ani, iar cel mai bătrân arbore identificat ajunge la o vârstă de peste 450 de ani. Această pădure este o adevărată oază pentru biodiversitate, datorită habitatelor forestiere și a speciilor care trăiesc aici, dar și o resursă prețioasă pentru cercetare.
Această pădure de făgete seculare a fost declarată rezervație naturală încă din anul 1973 și ea a fost bine protejată. Este însă atât de valoroasă încât cred că merită să îi fie conferit cel mai înalt nivel de protecție posibil, pentru a păstra intact acest fragment viu din istoria Planetei noastre.
A fost depus la Minister studiul de fundamentare pentru declararea acestei suprafețe ca pădure cvasi-virgină și includerea sa în Catalogul Național și îmi doresc să fie introdusă cât mai curând.
Mi-am asumat că o să dublez suprafețele pădurilor virgine și cvasi-virgine puse sub protecție, pe durata mandatului meu.
La preluarea mandatului de ministru, Catalogul cuprindea 28.000 de hectare și acum am ajuns la 40.000, doar anul acesta am introdus peste 10.000 de hectare. Dar nu ne oprim aici și ne dorim să extindem această suprafață, o nouă licitație pentru identificarea și punerea sub protecție a încă 40.000 de hectare fiind în derulare.
https://www.facebook.com/Costel.Alexe/videos/610349502932588/