Am semnat contractele de realizare a studiilor prin care suprafața pădurilor virgine și cvasi-virgine din România se dublează
Am semnat contractele de realizare a studiilor prin care suprafața pădurilor virgine și cvasi-virgine din România se dublează.
Astfel, 40.000 de noi ha de păduri virgine și cvasi-virgine, identificate în România, se adaugă celor peste 33 000 existente în acest moment. Acestea vor fi finalizate în termen de 12 luni de la data semnării contractelor.
Mi-am dorit să trăiesc această zi încă din prima zi de mandat! Am promis-o atunci ca pe o zi istorică și astăzi o îndeplinim!
Semnarea contractelor dublează suprafața pădurilor virgine și cvasi-virgine din România. Vorbim despre acele păduri care sunt ultimele zone de pe Glob în care natura supraviețuiește în forma ei pură, neatinsă de om. Iar România are, poate, unele dintre cele mai mari suprafețe de astfel de păduri, cu milioane de ani de evoluție în spate.
La preluarea mandatului am găsit în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine 29.000 de ha incluse. Aceste hectare au fost incluse pe parcursul a 3 ani. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafețe de atât și că ritmul de identificare a lor, dar și de includere în Catalog este mult prea lent! De aceea, imediat după preluarea mandatului, respectiv în 17 decembrie 2019, am luat decizia includerii în Catalogul Național a peste 1000 de ha noi de păduri virgine și cvasi-virgine. Recent, mai exact în urmă cu două săptămâni – 17 august 2020, am mai inclus alte aproape 3000 de ha (2886 ha). Studiile pe care le demarăm de astăzi vor crește suprafața pădurilor virgine și cvasi-virgine incluse în Catalog la 73.000 de hectare. Mă bucur că vom reuși ca într-un an, să includem în Catalogul Național cu aproape 10.000 de ha mai multe păduri virgine și cvasi-virgine decât au fost incluse în ultimii 3 ani.
Cele mai multe suprafețe din cele 40.000 pentru care vor fi întocmite studiile sunt în județele: Gorj (peste 9000 ha), Caraș-Severin (aproape 6000 ha), Hunedoara (aproape 5000 ha), Brașov (peste 4000 ha) etc.
In prezent 19 județe din țară au deja incluse în Catalogul Național păduri virgine și cvasi-virgine. Acestea sunt: Brașov, Covasna, Sibiu, Cluj, Maramureș, Argeș, Prahova, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Bacău, Neamț, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, Suceava, Buzău, Dâmbovița, Timiș.
Dacă noile studii vor confirma că cele 40.000 de hectare respectă criteriile și indicatorii pădurilor virgine și cvasi-virgine – alte 4 județe noi din țară vor avea oficial incluse suprafețe în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-virgine: Harghita, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad. Dacă vă întrebați dacă cele 40.000 de hectare sunt în pericol până la finalizarea studiilor, răspunsul este simplu: categoric nu!
Aceste paduri sunt de astăzi sub protecție până la finalizarea studiilor. Apoi, cele 40.000 de ha vor fi protejate pentru totdeauna prin Catalogul Național.