Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vine în sprijinul primăriilor din marile aglomerări urbane și al cetățenilor acestora, cu un program de finanțare menit să schimbe din temelii conceptul de transport public urban
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vine în sprijinul primăriilor din marile aglomerări urbane și al cetățenilor acestora, cu un program de finanțare menit să schimbe din temelii conceptul de transport public urban.
Astăzi, la Iași, în prezența ministrului finanțelor publice, Florin Cîțu, a primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica și a prefectului Județului Iași, Marian Grigoraș, am lansat în consultare publică Programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane.
Cu toții ne dorim orașe mai curate, fără poluare, în care să putem respira în voie, în care să ne petrecem timpul cu plăcere și în care să ne creștem copiii așa cum ne dorim și așa cum ei merită.
Din păcate, în cele mai multe cazuri, astăzi suntem departe de acest deziderat. Trebuie să privim realitatea: marile noastre orașe sunt, în cele mai multe dintre cazuri, sufocate de poluare.
Iar studiile științifice ne spun, la unison, că cea mai mare parte din noxele pe care le respirăm zilnic provine din traficul rutier.
La nivel european, aproximativ 25% din emisiile de dioxid de carbon provin din trafic. Imaginați-vă că, la nivelul unei metropole, această valoare poate crește chiar și de câteva ori, având în vedere concentrația mare de vehicule pe spații relativ mici.
Avem la dispoziție 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu, pentru finanțarea achiziției de mijloace de transport public ecologice.
Prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).
Valoarea finanțării poate fi de maxim 80% din proiect și ea variază în funcție de numărul de locuitori. Pentru localitățile sub 50.000 de locuitori este de 1 milion lei, între 50.000 și 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot primi o finanțare de până la 53 milioane lei.
Ne adresăm în prima fază celor 14 aglomerări cu depășiri frecvente ale valorilor maxime. Este vorba despre municipiile: București, Bacău, Brăila, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, la care se adaugă orașul Măgurele din județul Ilfov și comuna Brazi din județul Prahova.
Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate și vor accesa integral acești bani, cca 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile orașelor din România.
În primul rând, reducem emisiile de CO2 și particule în suspensie provenite de la actualele vehicule utilizate. Vă spuneam că 10% din emisiile de CO2 ale unui oraș sunt provocate de autobuzele urbane. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puțin în orașele beneficiare.
În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi și moderne vor face mult mai atractive, pentru cetățeni, rețelele de transport public local. Asta înseamnă că tot mai mulți români vor renunța la mașinile personale, în favoarea transportului public. Rezultă mai puține mașini pe străzi, deci mai puțină poluare.
Începând de astăzi, pentru o perioadă de 30 de zile, proiectul ghidului de finanțare va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului, iar persoanele interesate oferi sugestii sau pot propune eventuale modificări. După această perioadă, vom promova Ordinul de ministru care aprobă ghidul și, până la sfârșitul lunii octombrie, vom deschide sesiunea de finanțare.
Fac un apel la toți primarii localităților beneficiare să se asigure că au toată documentația pregătită pentru depunere, pentru a ne putea mișca foarte repede.