Păduri din apropierea marilor oraşe vor fi protejate şi vor deveni păduri-parc
Păduri din apropierea marilor oraşe vor fi protejate şi vor deveni păduri-parc
Am participat la Conferinţa Regională „Pădurile Bucureştiului – Viziune şi Strategie”, care a avut loc în Pădurea Băneasa de lângă Bucureşti, eveniment în care a fost prezentată viziunea ministerului şi a partenerilor săi, cu privire la extinderea pădurilor-parc în jurul Capitalei, dar şi a marilor aglomerări urbane din România.
Am avut discuţii cu conducerea Romsilva să identificăm la nivel naţional toate acele judeţe unde putem să trecem suprafeţe de pădure din producţie în păduri parc, să le avem pentru recreere. Odată cu trecerea acestor păduri parc din administrarea publică a statului român în administrarea publică a UAT, adminstraţiile publice locale pot şi trebuie, pentru cetăţenii României, cu fonduri locale, guvernamentale sau mai ales fonduri europene, să amenajeze piste de biciclete, piste de alergare, să monteze bănci, coşuri pentru gunoi sau surse de iluminat.
Alături de alte păduri din ţară, şi Pădurea Băneasa va deveni pădure parc: 470 de hectare din pădurea publică a statului român a trecut din pădure de producţie în pădure parc şi evident trebuie ca bucureştenii şi cei din judeţul Ilfov să se bucure de ea.
La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov 788 de hectare de pădure sunt pădure parc.
”Suntem toţi luptători pentru păstrarea integralităţii pădurii Băneasa, dar aici trebuie să menţionez şi personalul silvic, atât ce înseamnă Direcţia Silvică, Ocolul Silvic, cât şi Garda Forestieră. În toata această luptă am fost împreună şi tot ce vedeţi aici sunt hotărâri ale instanţelor de judecată, hotărâri care, de fapt, protejează pădurea Băneasa. Toate au fost obţinute cu ajutorul personalului silvic, le mulţumesc pentru acest lucru şi, dacă mai vedeţi că pădurea mai este cât de cât integră să ştiţi că li se datorează şi dumnealor şi muncii noastre”, a declarat în cadrul conferinţei de astăzi Dan Trifu, vicepreşedinte al fundaţiei Ecocivica.
Cele 9 arii naturale protejate concentrate în jurul Bucureştiului sunt: Parcul Natural Văcăreşti, lacul şi pădurea Cernica, lacul şi pădurea Snagov, Grădiştea, Căldăruşani, Dridu şi zona protejată Scroviştea.
„Sunt aici din dragoste pentru voi şi sunt aici din dragoste pentru Bucureşti şi împrejurimile sale. Funcţia principală atribuită acestor păduri este cea socială, celelalte funcţii sunt subordonate acesteia. Aceste păduri sunt importante în alcătuirea unui peisaj armonios, dar şi pentru recreere, sport şi educaţie”, a precizat, la rândul său, alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan.