Secretarul de stat în ministerul Mediului, Mircea Fechet a anunțat azi că 31 decembrie 2020 este termenul până la care autoritățile din domeniu sunt obligate să reglementeze legislația privind sistemul depozit-returnare pentru ambalaje. Prezent la conferința dedicată măsurilor de protecție a mediului “Recycle Now” organizată de Green News și Gândul, Mircea Fechet a anunțat că în viitorul act normativ, orice magazin din România va fi obligat să primească, să depoziteze și să plătească garanția pentru ambalajele din sticlă, dozele de aluminiu și sticlele din plastic. Pentru popularizarea proiectului, Ministerul Mediului va lansa în perioada următoare o campanie de consultare publică.
„Nu ne putem abate de la acest termen care expiră peste câteva luni. Sistemul trebuie gândit astfel încât să existe soluții viabile pentru preluarea ambalajelor de la retaileri, pentru decontarea acestora, pentru a nu fi încărcați cu costuri suplimentare și depozitare pe termen lung. Trebuie calibrate cheltuielile. Va trebui să vedem exact care este procentul – cuantumul corect pe care ar trebui să îl plătească producătorul, cât trebuie să suporte retailerul mare sau cel mic, care este valoarea garanției luate pentru ambalaje. Anul acesta va trebui nu doar să ajungem la un consens împreună cu toți actorii din piață, dar să și implementăm acest sistem. Față de anii trecuți, există o voință politică și suport popular pentru acest sistem garanție-depozit și în legătură cu care va fi demarată și o amplă acțiune de consultare publică pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, o va anunța în curând.”- Mircea Fechet, secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, prezent la eveniment, declară că „Piatra de temelie a ministerului pe care îl conduc este să crească gradul de colectare separată și evident de reciclare. Vrem să implementăm cât mai repede acest sistem Garanție-Depozit, pentru că eu, personal, consider că ne va ajuta foarte mult să creștem gradul de colectare și reciclare în România.”
Deși încă de acum 2 ani a fost dată și o ordonanță de urgență pe această temă, în acest moment nu există proceduri clare și un model funcțional prin care consumatorii pot returna contra-cost, la orice retailer sau centru de colectare a deșeurilor, ambalajele de sticlă, plastic și dozele de aluminiu.
Cristian Lazăr, managing partner al companiei GreenPoint susține că sistemul este unul care functionează deja în multe țări din Europa și este recomandat de Comisia Europeană. Funcționează paralel cu sistemul public de colectare. Are ca obiectiv creșterea accelerată a gradului de reciclare pentru anumite materiale care pot fi preluate prin garanție pentru fiecare produs care se cumpără și trebuie returnat înapoi.
„Acest sistem este binevenit în piață, atât timp cât este implementat corect, să fie eficient și să își îndeplinească scopul pentru care a fost realizat. Poate va fi cea mai mare investiție care se va face, va fi una din cele mai mari entități din România care să coordoneze și să gestioneze acest sistem, ea presupune operațiuni pe tot lanțul, operațiuni logistice, operațiuni de managementul deșeurilor, de sortare și valorificare și probabil de aceea actorii din piață sunt foarte precauți, pentru că ar putea genera costuri suplimentare pentru toți, în cazul în care nu este implementat așa cum trebuie.”- Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint.
Pentru a rezolva această problemă, principalii actori implicați în industria deșeurilor, de la producători și reciclatori, la retaileri și autorități, poartă mai multe discuții și negocieri în ultimele luni, care să se concretizeze în cel mai scurt timp în norme legale care să poată fi aplicate de la începutul anului viitor și în țara noastră.
„Cel mai important efect al sistemului depozit-returnare este stoparea aruncării necotrolate în mediul înconjurător a deșeurilor. Se realizează acest lucru prin faptul că valoarea de garanție este mult mai mare decât valoarea sticlei, a recipientului achiziționat de consumator. Se discută de valoarea de 50 de bani. Dând o valoare acestor deșeuri, atunci când cineva le aruncă, va veni altcineva care le va duce la retaileri sau le va duce la aparatele de colectare selectivă și îi dă garanția înapoi. În toate țările în care s-a introdus sistemul garanție și depozit, gradul de colectare a depășit 90%.” – Constantin Damov, chairman Green Group Management.
Conferința “Recycle Now” i-a adus împreună pe cei mai importanți piloni ai mediului de afaceri din domeniu și pe decidenții politici într-o dezbatere pe mai multe teme, cum ar fi cadrul legislativ în domeniul deșeurilor de ambalaje, ca bază pentru realizarea țintelor de reciclare; economia circulară – de la deziderat la realitate; colectarea separată a deșeurilor de ambalaje – modele de bună practică.